TÁJÉKOZTATÓ a 112-es segélyhívó használatáról

Tisztelt Szülők!

Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatósága szeretné a szülők és tanulóink figyelmébe ajánlani a 112-es egységes európai segélyhívószámmal kapcsolatos tudnivalókat.

A figyelemfelhívás célja kettős:

Egyrészt magának a 112-es hívószámnak a használatára kívánja ráirányítani a tanulók figyelmét.

Másrészt – különösen a felső tagozatos, illetve középiskolás korosztály esetében – szükséges annak hangsúlyozás is, hogy az ORFK tapasztalatai szerint az iskolai szünidőben ugrásszerűen megnőnek a felesleges, csak meggondolatlanságból, gyerekes csínytevésből kezdeményezett hívások száma. 

Fontos tehát annak az egyensúlynak szem előtt tartása, hogy ne rémisszük meg a tanulókat, s főként ne ruházzuk rájuk az ítélőképességüket meghaladó szintű felelősséget a hívások kezdeményezését illetően (azaz annak eldöntését, hogy egy adott – általuk veszélyhelyzetnek ítélt – szituációban forduljanak – e segítségért a 112-es hívószámon).

Ha úgy ítélik, s főként, ha nincs a közelben felnőtt, aki intézkedjék, hívják a 112-t, és legyenek felkészülve a tájékoztatóban részletezett kérdésekre, tennivalókra. Ugyanakkor fontos, hogy életkorukhoz mérten felelős döntéssel mérlegeljék: a felesleges, meggondolatlan hívásokkal lefoglalják a hívásfogadó munkatársak idejét, figyelmét és ezáltal késleltetik, hogy a segítség mihamarabb megérkezzen oda, ahol valóban szükség van rá. 

Mivel ennek a kettősségnek a korcsoporthoz illeszkedő árnyalt tolmácsolása kellő pedagógiai tapasztalatot igényel, az osztályfőnökök közreműködésével történik meg a tájékoztató anyag megismerése.

Azon szülők részére, akik szintén szeretnének tájékozódni és otthon gyermekeikkel átbeszélni a kérdéses anyagot, az alábbi elérhetőségeken megtalálják az írásokat.

Tájékoztató anyag a 112-es hívószámról

Feltöltve: